Stavassdalens venner

Stiftet i 2004
Hvordan bli medlem

Litt om oss

Med sin beliggenhet en kort kjøretur sørover fra Trofors, er Stavassdalen et lett tilgjengelig turområde sommer som vinter. Gode jakt- og fiskemuligheter samt rike bær- og sopp- forekomster gjør også området attraktivt. Stavasselva renner gjennom dalen som ligger vakkert omkranset av flotte fjell. De mest markante er Kvitfjellet (1248 moh) og Blåfjellet (1293 moh).

Dalens historikk preges av en nesten 200 år lang bosetting på Stavassgården samt lange tradisjoner knyttet til reindrift. Våpentransporten under andre verdenskrig, og med de tragedier som fulgte i kjølvannet, vil alltid være sterkt forbundet med dette området.

På vinteren er det en 6 kilometers skitur fra brøytet vei til gården. På turen passerer du Bjørns plass. Dette er en gapahuk med bålplass,utedo og ikke minst en spektaktulær utsikt. Den er oppkalt etter mangeåring ordfører i Grane og Stavassdalsvenn, Bjørn Bogfjellmo.

Stavassgården ligger om sommeren bare 300 m fra bilvei. Gården har stått ubebodd siden 1948. De opprinnelige husene eksisterer ikke lenger, men Stavassdalens venner har nå gjenoppbygd gården med hovedhus, uthus og utedo. Dugnadsarbeid i kombinasjon med pengegaver har gjort dette mulig.

Utleie

Huset er til utleie. Kjøkkenet i første etasje står åpent for fri bruk når huset ikke er utleid. I tillegg inneholder første etasje stue, gang og et lite soverom. Annen etasje består av 3 soverom samt et kombinert oppholdsrom og soverom. Det totale antallet senger er 14. Nyoppført uthus vil ha 4 sengeplasser fra og med sommeren 2011. Uteområdet er tilrettelagt med stor, flott bålplass. Nærområdet ved Stavassgården preges fortsatt av et åpent kulturlandskap.

Følger du stien videre ca 2 kilometer fra gården, kommer du til Stavatnet. Her er det naust med båt til fri disposisjon samt gapahuk med bålplass. Fra Stavatnet til Stavasetra er det 2 kilometer. På setervollen er det reist en ny liten tømmerhytte. Den står ulåst, og med sine to senger er det mulighet for overnatting.

Om oss

Mer info om Stavassdalens Venner
Klikk her

Om gården

Stavassdalen ligger sør-vest for Trofors i Grane kommune i Nordland.

Utleie, veibeskrivelse og utleieregler

Historien om Stavassdalen

Les mer om Stavassdalens spennende historie.

v/ R. Lund

Samisk historikk

Les mer om samer fra Velfjordskaret til Lappskaret.

v/ K. Nikolaisen

Kart